STANDAARD ALS BASIS VOOR MAATWERK

Bij de nieuwbouw van onze specialistische vaartuigen worden de in de afgelopen jaren ontwikkelde concepten als uitgangspunt gebruikt. Optimale standaard rompvormen, constructies en techniek als basis voor de patrouille-, incident bestrijdings-, surveyvaartuigen, crewtenders of andere specialistische vaartuigen die worden gebouwd. Bewezen techniek maar
wel helemaal naar de wens van de klant. Daarnaast worden, klantspecifek, vaartuigen geheel op maat ontworpen en gebouwd.

Een bewezen methode voor hoogwaardige vaartuigen

Bij De Haas Maassluis start de bouw van een nieuw vaartuig niet met staal en laswerk, maar met een idee. Uw idee. Niemand weet immers beter wat er van een vaartuig verwacht mag worden dan uzelf. Wij bouwen volgens bestek en specificaties, maar uiteraard zijn ook uw wensen en eisen medebepalend bij het conceptualiseren, ontwerpen en construeren van elk nieuw vaartuig.

Ons nieuwbouwprogramma is gericht op het ontwikkelen van een duurzame standaard voor onze opdrachtgevers, gebaseerd op gezamenlijke kennis en ervaring. De vaartuigen worden volgens een unieke conceptmatige methode gebouwd, op basis van zeer hoogwaardige techniek in combinatie met uitstekend bedieningsgemak en comfort.

Wij werken innovatief en efficiënt, zodat we de meest uiteenlopende vaartuigen binnen korte tijd en conform uw eisen kunnen leveren. De werf is hét adres voor de economisch meest voordelige inschrijving. Een goede prijs is net zo belangrijk als kwalitatieve criteria, zoals publieksgerichtheid, duurzaamheid en projectbeheersing.

DE EERSTE
VERKENNING

Als alle wensen en eisen duidelijk zijn wordt een conceptplan van het vaartuig gemaakt. In deze fase voeren wij ook al overleg met classificatiebureaus en keurende instanties. Hiermee optimaliseren we het proces en de totale doorlooptijd.

Onze ontwerpers en engineers vertalen de uitkomsten van de eerste verkenning in een duidelijke ontwerpvisie en vervolgens in hoogwaardige 3D-modellen die in deze fase worden geoptimaliseerd tot het ideale ontwerp. Ook hierbij staat het creëren van meerwaarde centraal. Deze meerwaarde betaalt zich onder meer uit in kostenbesparingen, emissiereducties en optimaal gebruikersgemak.

PRODUCTIE VAN CASCO EN COMPONENTEN

Als alle aanpassingen en toevoegingen aan het conceptplan zijn gemaakt, wordt het ontwerp gecontroleerd en doorberekend door MARIN. Als de resultaten van de doorberekening daartoe aanleiding geven, wat regelmatig voorkomt bij snelle vaartuigen, wordt een schaalmodel van de romp van het vaartuig gebouwd en getest. Betrouwbaarheid en performance is bij elk vaartuig immers van doorslaggevend belang.

Pas wanneer we er zeker van zijn dat het te bouwen vaartuig aan alle veiligheids- en functionele eisen voldoet, gaan we over tot het opstellen van een constructieplan. In dit plan wordt het vaartuig zo efficiënt mogelijk ‘opgedeeld’ in verschillende componenten, zodat een kosteneffectieve en snelle constructie mogelijk is. Aan het einde van deze fase is het ideale vaartuig op papier helemaal klaar.

DE AFBOUW EN HET EINDRESULTAAT

In de constructiefase worden alle componenten uit het constructieplan vervaardigd en bewerkt om uiteindelijk op onze werf vakkundig te worden gemonteerd en afgewerkt. Dit is een complex proces waarbij diverse partijen, technieken en deadlines een rol spelen. De Haas Maassluis voert met inzicht en ervaring de regie over alle werkzaamheden en zorgt ervoor dat alle facetten van het constructieproces op elkaar aansluiten.

Op onze werf wordt het nieuwe vaartuig tot in de kleinste details afgewerkt. Uw vaartuig op maat is klaar voor gebruik. Bovendien bent u verzekerd van de best hoogst mogelijke inzetbaarheid van uw vaartuig. En omdat wij het vaartuig zelf hebben ontworpen en gebouwd, kunnen wij alle voorkomende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uiterst efficiënt uitvoeren.

image
image
image
Opleverlijst t/m 2020

Onze visie en techniek voor de nieuwbouw van vaartuigen heeft zich inmiddels bewezen. Zo zijn er drie patrouillevaartuigen voor de Zeehavenpolitie Rotterdam, een complete serie van tien vaartuigen voor Rijkswaterstaat en twee survey vessels afgeleverd. Hieronder vindt u een overzicht  van de schepen die we recent hebben geleverd.

PORTFOLIO

Onderstaand enkele voorbeelden van onze activiteiten.

Interceptor DHM1050

De Interceptor DHM1050 behoort tot onze nieuwste serie vaartuigen. Voor meer informatie over de Interceptor en alle mogelijkheden, klik hier .  

RR Griend

De RR Griend is in 2017 gebouwd voor Rijkswaterstaat en kan worden ingezet bij de bebakening van de Nederlandse vaarwegen. Het vaartuig is volledig van aluminium en heeft een diepgang van slechts 0,3 meter. Daarnaast wordt het voortgestuwd door middel van een waterjet en is het schip voorzien van een kraan met lier.

Seagull

De Seagull is als onderdeel van twee onbemande vaartuigen gebouwd in 2016 voor Elbit Systems. Daarnaast is het schip winnaar van de KNVTS Schip van het Jaar Maritime Award 2017.

Ponton Scheurhaven KRVE

In 2016 is Ponton-H voor de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht opgeleverd, liggend in de Scheurhaven te Europoort Rotterdam.

Blusboot VRZHZ

De blusboot VRZHZ is gebouwd in 2015 in opdracht van de Nederlandse Brandweer.

Prinses Margriethaven

In 2014 is door de Haas Maassluis de Prinses Margriethaven opgeleverd voor de Tweede Maasvlakte. De Prinses Margriethaven zal dienen als servicehaven voor onder meer sleepdiensten, het Loodswezen, de Roeiers en de Zeehavenpolitie.

Geo Focus

De Geo Focus is gebouwd in 2012 voor Geo Plus, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het scannen en in kaart brengen van de zeebodem wereldwijd. Daarnaast is het vaartuig hybride aangedreven waardoor een brandstof reductie van 75% gerealiseerd kan worden.

De Haas Maassluis altijd voorstrevend

Het succes van De Haas Maassluis is voor een belangrijk deel te danken aan het altijd vooruit denken en het ontwikkelen en toepassen van innovatieve technieken. Deze strategie werpt ook vandaag de dag zijn vruchten af en is terug te vinden in innovaties als: carbon contourpropellers, een uniek verlijmd, naadloos stuurhuis en de kunst om de eigenschappen van aluminium te vertalen naar een stalen romp.

Bij de ontwikkeling van nieuwe schepen wordt er nauw samengewerkt met het wetenschappelijk instituut MARIN in Wageningen. Daar worden nieuwe schepen als schaalmodel (1:5) uitvoerig onderworpen aan extreme testen. Zo worden onaangename verrassingen later uitgesloten.